Saturday, 27 June 2015 00:00

ΒΙΒΛΙΟ: «Καζάνι» της Μαρίας Α. Ιωάννου Featured

Written by  A.A.
Rate this item
(0 votes)

maria ioannou kazani cover culturecy

 

Γράφει η Αίγλη Τούμπα για το Παράθυρο

 

Η Μαρία Α. Ιωάννου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις… Είναι γνώριμη στα λημέρια των σελίδων του ΠΑΡΑΘΥΡΟΥ από τα «Σημεία στίξης».

Αυτό όμως που θα πρέπει να σας συστήσω είναι το ολοκαίνουργιό της βιβλίο με τίτλο «Καζάνι», ένα καζάνι που όλα μέσα χωρούν, και οι 16 ιστορίες που το αποτελούν, αφού πρόκειται για μια ξεχωριστή συλλογή διηγημάτων με ήρωες ένα μυρμήγκι, ένα καρότσι, ένα ρόπαλο, δύο κάκτους, ένα βιβλίο…

Πράγματα καθημερινά που βλέπουμε και προσπερνάμε χωρίς να μας ενδιαφέρει η δική τους ιστορία. Με την προσωπική της ματιά, η συγγραφέας τους δίνει υπόσταση τοποθετώντας τους ως ήρωες μέσα σε καθημερινές ιστορίες, ενώ οι σκηνές ξεδιπλώνονται μπροστά στον αναγνώστη με ωριμότητα και χειμαρρώδη λόγο, χωρίς κανένα ταμπού και περιστροφές, μέσα από τη γλώσσα του σουρεαλισμού και του παράδοξου, ένας τεχνικός μικρόκοσμος ανατρέπει και ανατρέπεται μέσα στις σελίδες.

Μέσα στο καζάνι που με μαεστρία και κινηματογραφική γραφή η συγγραφέας ανακατεύει με οδηγό την αισιοδοξία, της ξεφεύγει μια ιστορία για να συμπληρώσει το παζλ των σκέψεών της… Την ονομάζει Appendix και δρα σαν παρατηρητής. Είναι, θα έλεγα, το κουμπί σε έναν ανεμιστήρα που σταματά αυτόματα τη ροή, κατορθώνοντας να δημιουργήσει μια δεύτερη ροή και να καθοδηγήσει και να συμπληρώσει τις σκέψεις.

Αποποιούμενη τον κλασικό τρόπο γραφής, σε μια συνέχεια αναζητήσεων μετά το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας», μιας βλεφαρίδας που πέφτει από ύψος ενός μέτρου και 65 εκατοστών και καταλήγε το 2011 στο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Πρωτοεμφανιζόμενης Συγγραφέα, η Μαρία Ιωάννου έκανε ακόμη ένα άλμα προς τα εμπρός με τις λογοτεχνικές της ανησυχίες.

Δεν ακολουθεί την πεπατημένη οδό ούτε και σε αυτό το βιβλίο της, αλλά με ωριμότητα, φαντασία, επιδέξια χρήση της ελληνικής γλώσσας και με ευρηματικότητα τοποθετεί τον αναγνώστη σε σημεία που δεν τα βάζει ο νους του και μέσα από την ιστορία-ταλαιπωρία των ηρώων αναφύει και ένα πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας: οι οικονομικοί μετανάστες, η διαβίωση και η εκμετάλλευσή τους, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι χωρισμοί, η μοναξιά είναι μερικά από τα θέματα που θίγει μέσα από τις σελίδες των έργων της:

Kούκλα [απόσπασμα]

Τον είδε γερμένο στην είσοδο να την περιμένει. Η έκπληξη τώρα παντού στο πρόσωπό του. Το βλέμμα του για πρώτη φορά να ξεκινά από κάτω προς τα πάνω, όχι όμως βλέμμα θαυμασμού, τρομοκρατημένο. Στο βάθος η άλλη, να κάθεται σαν βασίλισσα στον καναπέ του. Δεν ήταν όμως σίγουρη, ήταν φιγούρα πραγματικά ή σκιά;

- Γιατί;

- Για να της μοιάσω!

- Ποιας;

- Της Ρωσίδας.

Είδε τα μάτια του να βουρκώνουν, όπως βουρκώνει κανείς όταν ξέρει πως σ’ έχει καταστρέψει. Θέλησε να λιποθυμήσει στην αγκαλιά του. Να τον μυρίσει έστω για τελευταία φορά.

Τα πλαστικά της γόνατα δεν το επέτρεπαν. Δεν έβαλε βίδες στις κλειδώσεις, για να μη λυγίσει.

Cactus Belli [απόσπασμα]

Δυο κάκτοι βρικόλακες. Φοβούνται το νερό, όπως πια φοβούνται τα ίδια τ’ αγκάθια. Κι η γλάστρα φοβάται. Το υπερβολικό τους βάρος. Το σώμα που γέρνει. Την ενοχλητική αίσθηση μιας τετελεσμένης σχέσης.

Κι αν είναι κανείς τυχερός, να δει μετά από χρόνια το θάνατο ενός κάκτου, θα δει μια γλάστρα να χάνει την ισορροπία της και να σπάει σε κομμάτια…

Και μια αγκαλιά. Μια αιχμηρή αγκαλιά να τους λυτρώνει.

 

Καζάνι - Κριτικές από το https://kazaninefeli.wordpress.com

Κόψτε έναν άνθρωπο προσεχτικά σε όσο το δυνατόν ομοιόμορφα κομμάτια. Πετάξτε ό,τι περισσεύει ή χρησιμοποιήστε το αργότερα για ζωμό. Γεμίστε του την κοιλιά με σκέψεις και διαφόρων ειδών άλλα βαρίδια. Ράψτε τον καλά με ελπιδοφόρο και πολλά υποσχόμενο νήμα. Πασαλείψτε τον με μισή πρέζα αγάπης και καναδυό θρυμματισμένες λέξεις. Χύστε κι ένα καλά γεμάτο ποτήρι απελπισία. Και μαύρο χιούμορ αν έχετε. Προσέξτε τις μύγες και ο,τιδήποτε ιπτάμενο περιφέρεται από πάνω του. Τοποθετήστε τον στο ψυγείο για όσο νομίζετε. Βάλτε τον στο καζάνι σε όσους βαθμούς θέλετε. Αφήστε τον να ψηθεί αργά, στα ζουμιά του. Αν ενώ ψήνεται χαμογελά μην ανησυχήσετε. Ανεβάστε λίγο τη θερμοκρασία. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Οι χαρακτήρες της συλλογής, κοχλάζοντας, γεμίζουν τον τόπο πιτσιλιές. Μια συλλογή ασφυκτική και ταυτόχρονα ασφυκτικά χαριτωμένη, σε ταλάντευση ανάμεσα στον ωμό και το μαγικό ρεαλισμό. Ποιητικά πεζή και παράλογα διαδραστική, όπως και η ίδια η ζωή. Ο αναγνώστης παρασύρεται κινηματογραφικά στην αφήγηση, μέσα από έναν λόγο που άλλοτε ρέει σαν χείμαρρος και άλλοτε εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Το μόνο διήγημα που γλυτώνει από το καζάνι βρίσκει καταφύγιο στο Appendix, ως απλός παρατηρητής των σκοτεινών στροβιλισμών των υπόλοιπων διηγημάτων. 16 διηγήματα. Και 3 σύντομα άτιτλα να διακόπτουν σαν ανάσες τη διαδρομή. Μια τηλεόραση δολοφονείται. Ο Δημοσθένης ζει μ’ ένα ρόπαλο. Ο τυφλός Αιμίλιος κάνει ζάπινγκ. Δυο κάκτοι σιαμαίοι αυτοκτονούν. Μια γυναίκα κουβαλά μαζί της μια προεξοχή. Μια άλλη θέλει να διαολοστείλει την ομοιοκαταληξία. Την ίδια στιγμή, μια κορνίζα γίνεται ο μάρτυρας ενός αποκεφαλισμού. Ένας λογοτεχνικός μικρόκοσμος που ανατρέπει και ανατρέπεται από σελίδα σε σελίδα. Κι αν και το ΚΑΖΑΝΙ αντιστέκεται στην αισιοδοξία, συνεχίζει, κόντρα στο ρέμα, να οδεύει προς αυτήν.

 

maria-a-ioannou-culturecy

 

Η Μαρία Α. Ιωάννου γεννήθηκε το 1982 στη Λεμεσό. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία και λογοτεχνία του 20ου αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το διήγημά της με τίτλο Standing Mountain έχει βραβευθεί στον παγκόσμιο διαγωνισμό Sea of Words του Anna Lindh Foundation και του IEmed το 2008. Εκπροσώπησε την Κύπρο στη 14η Μπιενάλε νέων δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου το 2009, ενώ διάφορα άλλα έργα της έχουν διακριθεί σε τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς συγγραφής και έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Τον Ιούλιο του 2011 εξέδωσε την πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Η γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης). Η συλλογή τιμήθηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου και επιλέγηκε να παρουσιαστεί στο φεστιβάλ Πρώτου Βιβλίου Βουδαπέστης και στο φεστιβάλ Διηγηματογραφίας Κικίντα στη Σερβία. Το 2013 ίδρυσε το ετήσιο φεστιβάλ εναλλακτικών λογοτεχνικών αναγνώσεων ΣΑΡΔΑΜ.

Η δεύτερή της συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Καζάνι» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νεφέλη (Αθήνα, 2015).

Read 3701 times Last modified on Saturday, 27 June 2015 10:20

More...

No sub-categories to show!
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Pink Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction